Nederlanders gaan massaal op vakantie. Dat doen ze in de winter én in de zomer. Maar welke bestemmingen zijn dan eigenlijk het populairst?

Bijna tien miljoen Nederlanders reisden in het hoogseizoen van 2016 (de meest recente beschikbare cijfers) af naar een vakantiebestemming, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het hoogseizoen begint één week voor de schoolvakanties op zaterdag en duurt negen weken. Nederlanders trokken voor lange vakanties vooral naar het buitenland. In het hoogseizoen van 2016 deden 5,3 miljoen mensen dat, tegenover 2,7 miljoen mensen die in eigen land vakantie vierden.

Nederlander wil zon, zee, strand

De populairste zomervakantiebestemming was volgens het CBS Frankrijk. Daar werden 1,1 miljoen vakanties geboekt. Ook Duitsland, Spanje en de Verenigde Staten waren populair.

Volgens Anke Van Nieuwenhuizen van reisorganisatie TUI Nederland zijn vooral Griekenland, Spanje en Turkije populair voor zomervakanties. “Zon, zee en strand zijn de voornaamste reden om voor een van deze bestemmingen te kiezen.”

Jeroen Biesheuvel van ANWB Reizen noemt naast Frankrijk ook Duitsland en Oostenrijk als populairste vakantiebestemmingen binnen Europa. “Maar dit jaar zien wij ook dat Noorwegen, Schotland en IJsland erg in trek zijn.”

Ook vakantie naar natuur is in trek

Dat komt omdat reizigers steeds meer door de natuur worden getrokken, zegt hij. “Je even onttrekken aan de dagelijkse sleur en de vele prikkels door op te laden in de overweldigende natuur. Plus: in Schotland speelt de gunstige koers van het Britse pond ook mee.”

Nederlanders die met de auto op vakantie gaan, kiezen volgens Van Nieuwenhuizen vooral voor Italië, Oostenrijk en Frankrijk. Maar ook Kroatië en Denemarken zijn volgens haar geliefd. “Door Legoland in Billund is Denemarken vooral bij jonge gezinnen populair.”

Rijden van bijzondere autoroute is populair

Bij ANWB Reizen zien ze dat hun klanten sowieso het liefst met de auto op vakantie gaan. “Zelfs naar IJsland gaan ze met de auto. Op de boot via Denemarken en de Faröereilanden.”

Biesheuvel ziet een trend van mensen die bijzondere autoroutes volgen. Hierdoor blijven ze niet op één bestemming, maar doen ze er meteen meerdere aan. Die routes zijn volgens hem vergelijkbaar met de populariteit van Route 66 in Amerika.

Hij noemt de Northcoast 500 in Schotland, The Wild Atlantic Way in Ierland, de Pelgrimsroute naar Santiago in Spanje en Portugal en de Koningsroute door Litouwen, Letland, Estland, Finland, Zweden en Noorwegen. “De trend is op dit moment sowieso dat ontdekken steeds meer centraal staat. Dat geldt zowel voor stellen als families.”

Verre reizen gaan naar Zuid-Afrika en Colombia

Dan zijn er nog de vakantiegangers die het liever wat verder van huis zoeken. Volgens van Nieuwenhuizen gaan die vooral naar Curaçao, Kaapverdië, Florida, Indonesië en Mexico. Biesheuvel voegt daar Zuid-Afrika, Thailand en Vietnam aan toe. “Maar opvallende stijgers zijn ook Jordanië, Colombia, Myanmar, Nieuw-Zeeland en Costa Rica.”

Minder populaire bestemmingen zijn Slovenië, Noord-Macedonië en Montenegro. “Die landen zijn nog niet bekend bij het grote publiek, maar hebben alles in huis voor een goede zomervakantie.”

Ook de Azoren, de Portugese archipel in de Atlantische Oceaan, is volgens haar een goede plek om naartoe te gaan als je liever niet zoveel Nederlanders tegen wilt komen. “Hier heb je geen overvolle stranden, maar wel prachtige natuur en volop mogelijkheden voor een actieve vakantie.”

Biesheuvel vult aan: “Nederland heeft volgens mij het meest reislustige volk ter wereld, maar er zijn landen die relatief onontdekt zijn.” Hij noemt Polen, Servië, Albanië en Georgië als landen waar je weinig landgenoten tegen zult komen.

Wintersporters reizen naar Oostenrijk

En hoe zit het met wintersportvakanties? Volgens Van Nieuwenhuizen gaan Nederlanders massaal naar Oostenrijk. “Dat is al jarenlang het favoriete vakantieland onder de Nederlandse wintersporters.”

Ook Frankrijk is een skibestemming waar veel Nederlanders te vinden zijn. In Andorra, Noorwegen of Fins Lapland kom je ze veel minder, of niet tegen.


De Paasvakantie, wanneer de temperaturen warmer zijn en de natuur ontwaakt, is het perfecte moment om te genieten en te ontspannen in de zon. Waarom zou u dit jaar voor de verandering niet eens het water opgaan?  Le Boat, de specialist in het verhuren van boten zonder vaarbewijs, presenteert een selectie van vier Franse bestemmingen, voor vakanties in het teken van ontdekking en ontspanning.

Iedereen kan kapitein zijn

Bij Le Boat heeft u geen ervaring of vergunning nodig om kapitein van uw boot te zijn. Het bedrijf biedt zijn klanten boten te huur aan voor een weekend, een week of twee weken. En er is géén vaarbewijs nodig. De boten, gemakkelijk te hanteren en te manoeuvreren, zijn echte vakantiehuizen op het water, met grote en volledig uitgeruste binnenruimtes. De vloot van Le Boat bestaat uit 44 verschillende modellen, gegroepeerd in vier series: Premium, Comfort, Comfort Plus en Standard.

Dankzij het concept van Le Boat kunnen ontluikende schippers een vakantie naar eigen beeld samenstellen, of het nu gaat om een romantisch uitje of een vakantie met familie of vrienden. Een sportieve vakantie, een cultureel uitstapje, een gastronomische vakantie, een ontspannende vakantie: alles is mogelijk. Waar u ook aanmeert, in de regio’s waar Le Boat actief is, in Frankrijk en elders in Europa, er is altijd wel iets te doen of te ontdekken.